Sian Liem

Sian Liem werd in 1959 geboren in Blitar, Indonesië. Ze studeerde Sociale Geografie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar ze in 1984 afstudeerde.

In 1997 begon Sian met tekenen en schilderen. Ze volgde cursussen bij Ina Hoeneveld en deed zelfstudie om de verschillende technieken onder de knie te krijgen.

Het werk van Sian Liem kenmerkt zich door een steeds terugkerend ritme, warme kleuren, heldere composities en een sterke structuur. Sian heeft een heel eigen, herkenbare vormentaal. Sian werkt graag thematisch. Diverse series sieren haar portfolio: wereldvrouwen, markten en landschappen. Maar ook een serie bomen of zoals het recentere werk grachtenhuizen.

                     

Thema :  XXL - simpele vormen maximaal uitvergroot -
Op zoek naar eenvoudige vormen, is Sian uitgekomen bij haar verzameling van thee-/koffiepotten met de bijbehorende koppen. Het is haar bedoeling om deze voorwerpen zodanig uit te vergroten op doek, dat je er niet om heen kunt - nadrukkelijk aanwezige schilderijen zijn het resultaat. In een later stadium van haar werk gebruikt ze de vormen slechts voor de compositie.  Zodra de schets naar wens is, doen de vormen er eigenlijk niet meer toe. Bij de uitwerking is het dan een lijnen- en vlakkenspel geworden.

Naast de thematiek komt inhoud om de hoek kijken.

Sian neemt met haar laatste werken de kijker mee naar de Amsterdamse grachten, naar het actuele vraagstuk: integratie van verschillende culturen in Nederland.

Sian heeft bewust Grachtenhuizen gekozen als iets wat typisch Nederlands is. In deze Grachtenhuizen verwerkt ze patronen of motieven uit verschillende culturen als metafoor voor Nederlanders met een andere afkomst. Met deze werken wil ze benadrukken dat er vele “nieuwe Nederlanders” zijn die nu wel degelijk een onderdeel vormen van het Nederlandse landschap.

Voor meer informatie: Klik hier